Verslag L23 verticaal over 12 jaargangen – vrijdag 22 november 2024

Onze wijnmaker Matjaz Lemut was speciaal aanwezig om jullie te informeren over zijn opmerkingen tijdens deze bijzondere degustatie. Zelfs ik, na bijna 40 jaar als sommelier (met opleiding inbegrepen), heb nog nooit zo'n proeverij ervaren. Het bijzondere karakter van ons klein Sloveens wijnproject komt hier naar voren. In een geselecteerde groep van ongeveer 20 wijnliefhebbers kunnen we deelnemen aan bijzondere mogelijkheden en ervaringen. De algemene indruk van deze proeverij was dat onze wijnen een groot bewaarpotentieel bieden, en dat we jaarlijks interessante geur- en smaakvariaties ervaren zonder de algehele structuur van kracht en body te verstoren. Dit is mijn beknopte verslag van de jaren die we hebben geproefd. Veel plezier met lezen 😊

2013

Het was een mooi wijnjaar met een droge zomer. Tertiaire aroma's ( zijn verouderingsaroma's in positieve zin ) en een fluwelige smaak.

2014

Was een minder jaar met een late bloei en een koude juli maand en regen in september. Minder concentraat en een medium body. We een evenwichtige zuurte- en tanninegraad.

2015

Aroma's van rood fruit, koffie en aards. Droge en sappige smaak met toetsen van cacao en botercrème. Aanwezige tannine en zachte zuren.

2016

Donker van kleur. Corpulente neus met toetsen van pruimen en compote van fruit. Droog, vol en compacte smaak met aanwezige zuren en zachte tannines.

2017

Een wijn met evolutie, soepel en aroma's van fijn hout. Sappige smaak en aanwezige zuren en tannines wat wijst op potentieel.

2018

Rijpe indruk met volle aroma's. Eerste smaakimpressie was zoetig maar draaide tijdens de afdronk over naar droog. Aanwezige acciditeit en een zachte tannine.

2019

Dit jaargang is het zwarte eendje van de groep 😊 volgens Matjaz wegens een stress jaar wat klimaat betrof. Veel regen wat de ontwikkeling van onze druiven in de war bracht. Mooi fruit aroma in de vorm van confituur. Deze jaargang is van structuur aan de lichtere kant.

2020

Nog een gesloten neus ( jeugd ) met een lichte impressie van fijn hout. Sappige mondvullende aanzet met toetsen van besjes en ander rood fruit. Hier een mooi evenwicht tussen de tannines en de acciditeit.

De komende vier jaar zijn vatstalen, waardoor ze nog niet volledig representatief zijn voor het finale product. Deze vier jaar zijn nog steeds aanwezig op eiken vaten of in de inox wachttanks. Matjaz moet hier nog aan werken om ze stabiel te maken voordat ze bottelen.

2021

Eerste indruk reductie en oxidatie. Na het walsen komen de fruitaroma's naar boven. Wijn met stevige zuren. Deze flessen hadden duidelijk last van het transport en het feit dat ze nog niet stabiel waren …

2022

Weelderige aroma's van hout, bloemen en fruit. Mooie evenwichtige structuur tussen de tannines en de zuren. Beloftevol.

2023

Eerste aanzet doet mij denken aan een Italiaanse wijn. Volgens Matjaz was dit een kouder jaar. De wijn heeft ook een minder intense kleur tussen de andere. Geuren van peper, anijs en koolgroenten. Zal minder bewaarpotentieel hebben.

2024

Geuren van gebrand en gerookt wat de invloeden van het hout kunnen zijn. Zure kersen in de smaak met een stevige acciditeit en een frisse structuur. 

L23 wijngaard

Een eigen stukje wijngaard in Slovenië 

L23 ( naam van de wijn en project )

100% Merlot, niveau en stijl Saint-Emilion Grand Cru ( verkoopprijs € 15 maar zeker € 20 waard )

Alles in eigen beheer

Jaarlijks ongeveer 150 flessen met uw eigen naam op etiket

Jaarlijkse investering met opbrengst van ongeveer 85% rendement en plezier 😀

Bel Kurt voor info 0475.78.18.22

Vintage 2024

De wijngaard is gesnoeid. Waar maart normaal droog zou moeten zijn hebben we uitzonderlijk veel regen gehad, samen met de hoge temperaturen zal dit ervoor zorgen dat de plant tot leven komt en in de komende weken begint the botten. Normaal is maart droog en gebeurd het botten pas vanaf 2 de helft van april. Statistisch gezien kan er nog vorst optreden tot 25 april dus laat ons allen hopen dat het botten van onze wijngaard zo laat mogelijk gebeurd …

Vintage 2021

Onze 2021 zit in de wachttank nog wat na te rijpen. De wijn is diep gekleurd. Aroma's van rode bessen. Zachte, mondvullende smaak met een mooi evenwicht tussen de tannines en de zuren. Deze vintage ( jaargang ) spendeerde iets kortere tijd in de vaten.

Vintage 2022

De 2022 zit in de vaatjes. Dit was het jaar van de extreme droogte ( rfr. De Karst bosbranden die zelfs het Belgische nieuws heeft gehaald ) die voor een beetjes stress zorgde voor onze wijnstokken … In het glas is ook deze L23 diep intens van kleur met aroma van zure kersen en volatiele acciditeit ( omdat de wijn in zijn malo fase zit ). De Ph waarde zit hoog door de extreme droogte wat zorgt dat hij wat minder bewaarpotentieel zal hebben. In de smaak heeft deze wijn mooie frisse zuren, is mondvullend en noties van rood fruit.

Vintage 2023

De meest recente L23 zit nu ook in zijn eiken vaatjes te rijpen. De neus heeft kruidige toetsen en heeft naar mijn mening een meer fijner Pinot Noir gevoel en heeft een lichte smoky toets. Bescheiden alcohol ( 13.4% ) door de natte nazomer. Weelderige aroma's gaande van potlood, zoethout, chocolade en een aardse finale. Stevige tannine gevoel en een zachte acciditeit.

Hierbij terug alle pluimen aan onze Matjaz 😊